poniedziałek, 9 marca 2015

Marokańska Herbata

    Herbata w Maroku jest bardzo popularnym napojem, spożywanym obowiązkowo po obiedzie, ale też na podwieczorek. Herbatą obowiazkowo częstuje się gości. Marokańczycy lubią siedzieć w kawiarni i pić herbatę. Moja mama, będąc w Maroku, również polubiła taki zwyczaj.



      Ja uznałam  herbatę za napój narodowy. W rodzinie męża, picie herbaty było codziennym rytuałem.  Na śniadanie częściej wszyscy pili naturalną kawę z mlekiem.




     Herbata marokańska, to nie taka zwykła herbata. Przygotowanie jej, to swoistego rodzaju rytuał. Parzy się ją w specjalnym bered, czyli czajniku. 



     Wkłada się do niego liściastą zieloną herbatę, kostki cukru i miętę,








i parzy się na wolnym ogniu, do momentu, aż się zagotuje. 



Potem stawia się czajnik na tacy, wokół ustawia się szklanki, nalewa się najpierw herbatę do jednej z nich i wylewa z powrotem do czajnika, dlatego, jak mi tłumaczyła teściowa, że w dziubku czajnika podczas gotowania skrapla się para i pierwsza porcja herbaty byłaby wtedy niesmaczna. 



Po takiej czynności nalewa się  już szklanek, ale napełnia się je tylko do połowy, aby można było trzymać szklankę z gorącą herbatą w ręku. Zaczynając nalewać herbatę trzyma się  najpierw czajnik nisko nad szklanką, a potem podnosi się coraz wyżej i  nalewa się herbatę z wysokości, aby, jak mówiła Lala Aisza, "napowietrzyć" herbatę. 


      Herbata marokańska jest bardzo smaczna, ma niepowtarzalny smak, ale jest bardzo słodka, Z początku było mi bardzo trudno przyzwyczaić się do tego, że jest tak słodka, Tym bardziej, że ja piłam zawsze herbatę bez cukru. Z czasem w rodzinie, bardzo często pojawaiały się dwa rodzaje herbaty, hlua i msusa, czyli słodka i bez cukru lub z jego mała ilością.  
        Herbata marokańska jest świetnym napojem na trawienie, po sytnym obiedzie była naprawdę rewelacyjna. Świetnie chłodzi latem, zaleca się jej picie podczas letnich upałów w Maroku
        Pisząc, marzę teraz o tej chwili, kiedy usiądę z rodziną i wspólnie będziemy pić herbatę i musi być słodka....

Wpis 24 do blogu "Podróż do Maroka" pod tytułem : Marokańska Herbata

3 komentarze:

  1. Na pewno musi być pyszna taka herbatka,zielona i w dodatku z miętą:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety, tu, my mamy tylko zieloną herbatę w saszetkach :(

      Usuń
  2. tak miałam okazje spróbować - jest naprawdę znakomita

    OdpowiedzUsuń