Składniki:
- 750 g. orzeszków ziemnych
- 80 g. sezamu
- 150 g. miodu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 400 g. czekolady mlecznej
- 100 g. białej czekolady
Przygotowanie:
Krok 1:
Orzeszki wsypać na blachę do pieczenia.
Włożyć je na kilka minut do piekarnika.
Gdy orzeszki ziemne zaczynają nabierać koloru brązowego, dodaj sezam i pozostaw w piekarniku jeszcze przez 2 minuty.Wymieszać od czasu do czasu.
Krok 2:
Pozwól im ostygnąć na kilka minut przed umieszczeniem ich w maszynce do mielenia
Krok 3:
Dodaj orzeszki do dużej miski i dodaj miód i cynamon. Mieszaj ręcznie, aby otrzymać zwartą konsystencję
Krok 4:
Mieszaninę umieść na blachę do pieczenia pokrytą papierem do pieczenia. Wyrównać powierzchnięKrok 5:
Rozpuść 200 g. czekolady mlecznej i dobrze rozprowadz szpatulkąKrok 6:
Pozostaw aż stwardnieje w temperaturze pokojowejKrok 7:
Przykryj papierem do pieczenia i umieść blachę na wierzchu. Przewróć ciasto tak aby czokolada znalazła się na dole
Krok 8:
Roztop pozostałą czekoladą mleczną i białą oddzielnie. Umieść białą czokoladę w worku cukierniczym do dekoracjiKrok 9:
Pokryj ciasto czekoladą mleczną.
Krok 10:
Narysuj linie poziomowe z białej czekolady. Użyj noża do rysowania linii pionowych (Raz w jednym kierunku, a następnie, w drugim kierunku).
Krok 11:
Pozostaw aż stwardnieje w temperaturze pokojowejKrok 12:
Pokrój na kwadraty lub diamenty
Wpis 27 do blogu "Podróż do Maroka" pod tytułem : Przepis na ciastka z czekoladą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz