wtorek, 17 marca 2015

Przepis na marokańskie ciastka z czekoladą


To jest przepis na ciasteczka z orzeszkami ziemnymi powlekane czekoladą mleczną i białą. To ciasto jest chrupiące, słodkie i idealny dodatek do herbaty lub mleka. Oto składniki i etapy przygotowania:

Składniki:
  • 750 g. orzeszków ziemnych
  • 80 g. sezamu
  • 150 g. miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 400 g. czekolady mlecznej
  • 100 g. białej czekolady


Przygotowanie:

Krok 1: 
Orzeszki wsypać na blachę do pieczenia.

Włożyć je na kilka minut do piekarnika.

Gdy orzeszki ziemne zaczynają nabierać koloru brązowego, dodaj sezam i pozostaw w piekarniku jeszcze przez 2 minuty.Wymieszać od czasu do czasu.


Krok 2: 
Pozwól im ostygnąć na kilka minut przed umieszczeniem ich w maszynce do mielenia

 Krok 3:
Dodaj orzeszki do dużej miski i dodaj miód i cynamon. Mieszaj ręcznie, aby otrzymać zwartą konsystencję

Krok 4:
Mieszaninę umieść na blachę do pieczenia pokrytą papierem do pieczenia. Wyrównać powierzchnię
Krok 5:
Rozpuść 200 g. czekolady mlecznej i dobrze rozprowadz szpatulką
 Krok 6:
Pozostaw aż stwardnieje w temperaturze pokojowej
Krok 7:
Przykryj papierem do pieczenia i umieść blachę na wierzchu. Przewróć ciasto tak aby czokolada znalazła się na dole 





Krok 8:
Roztop pozostałą czekoladą mleczną i białą oddzielnie. Umieść białą czokoladę w worku cukierniczym do dekoracji
Krok 9:
Pokryj ciasto czekoladą mleczną. 

Krok 10: 
Narysuj linie poziomowe z białej czekolady. Użyj noża do rysowania linii pionowych (Raz w jednym kierunku, a następnie, w drugim kierunku).

Krok 11: 
Pozostaw aż stwardnieje w temperaturze pokojowej
Krok 12:
Pokrój na kwadraty lub diamenty 



Wpis 27 do blogu "Podróż do Maroka" pod tytułem : Przepis na ciastka z czekoladą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz